ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

This post is also available in: English (Αγγλικα)

Το Ξενία της Ανδρίτσαινας (Θεοξένια) είναι σχεδιασμένο το 1959 από την αρχιτέκτονα της ομάδας του Άρη Κωνσταντινίδη στον ΕΟΤ, Καίτη Διαλεισμά. Στο ξενοδοχείο αυτό διακρίνουμε το δημιουργικό τρόπο, με τον οποίο η αρχιτέκτων ερμήνευσε την παράδοση. Το κτήριο ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους με χαρακτηριστικό στοιχείο το μεγάλο πέτρινο τοίχο που χαρακτηρίζει το κτηριακό συγκρότημα. Έτσι, το ξενοδοχείο, σε ψηλότερη στάθμη από το δρόμο, κυριαρχεί στην περιοχή συνδυάζοντας τη λιθοδομή του ισογείου με τον εμφανή σκελετό και τα μεγάλα ανοίγματα των υπόλοιπων χώρων. Έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τα περισσότερα Ξενία δηλαδή, οι κοινόχρηστοι χώροι όπως το lobby, το εστιατόριο κ.λ.π. να μπορούν να φιλοξενούν περισσότερο κόσμο από τη δυναμικότητα των δωματίων, τα δε δωμάτια και οι λοιποί χώροι να ανταποκρίνονται σε μια ολιστική φιλοσοφία τουριστικής διαμονής.

Σήμερα, το Θεοξένια είναι από τα λίγα Ξενία, που συνεχίζουν να λειτουργούν, με ιδιωτική διεύθυνση, και το μοναδικό, το οποίο διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αρχική εσωτερική αρχιτεκτονική σχεδίαση, και μάλιστα με τους πρωτότυπους χρωματισμούς και τα έπιπλα. O ξενοδοχειακός όγκος αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους και τις δύο πτέρυγες δωματίων. Η αρχική ξενοδοχειακή μονάδα είναι δυναμικότητας σαράντα κλινών.

 


 

Λίγα λόγια για τα ξενοδοχεία Ξενία

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική των Ξενία, με τον εκάστοτε αρχιτέκτονα μελετητή να συμμετέχει στην επιλογή του οικοπέδου την τυποποίηση της κατασκευής και τη σαφήνεια στη χρήση των υλικών, συνδιαλεγόταν γόνιμα με την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου, έτσι ώστε  όλα τα κτήρια να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το αντίστοιχο τοπίο, ξεπροβάλλοντας στις τοποθεσίες τους σαν να υπήρχαν πάντοτε σε αυτή τη θέση. Στόχος των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όταν σχεδίαζαν τα νέα κτήρια, ήταν ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι ζει σε ένα μέρος, όπου οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι αποτελούσαν μια οργανική ενότητα, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία.
Μανώλης Οικονόμου